Jdi na obsah Jdi na menu
 

Kvašení

Picles - kvašená zelenina

Nastrouhám zeleninu najemno nebo nahrubo, lehce prosolím. Dám do keramického hrnce na picles a nechám 4-5 dní při pokojové teplotě kvasit. Přendám do skleničky z které odebírám a uchovávám v lednici asi  týden až 10 dnů.

Pokud nemáte hrnec, nastrouhanou a prosolenou zeleninu napěchujte do skleničky do 3/4, uzavřete víčkem, přikryjte aby na ní nešlo přímé světlo. Jednou denně otevřete a zase uzavřete, po 4-5 dnech máte dobré picles.

Zelenina kterou kvasím: mrkev, kedlubna, ředkvičky, ředkev daikon, celer, červená řepa. Většinou kvasím jeden druh, ale lze smíchat i 2-3 druhy zeleniny.

Picles podávám k hlavnímu jídlu - má příjemně nakyslou chuť a zvláštní vůni.

Kvašené zelí

Zelí ručně nakrouhám, lehce prosolím, přidám trochu kmínu. Do velké sklenice nandám zelí a kvedlačkou našťouchám. Postupně plním, šťouchám a zelí pouští vodu. Nechám nahoře trochu volného prostoru na šťávu ze zelí. Zavíčkuji a přikryji, aby nebylo zelí na přímém světle a nechám v teple 14-21 dní kvasit.

1x za den až dva otevřu, našťouchám a zase zavřu.

Dělám různé varianty- pouze zelí se solí a kmínem, zelí se solí, kmínem a pokrájenou cibulí, zelí proložené kořením ( bobkový list, nové koření, hřebíček...).

Po době kvašení dám sklenici do lednice a postupně odebírám. Přidávám do polévek, placek, jím jen tak....