Jdi na obsah Jdi na menu
 

Fazole

Fazolí vařím vždy větší množství, vytvořím více jídel, případně dám něco málo do mrazáku. Přesto, že vařím většinou z čerstvých potravin, je dobré mít trochu vařených luštěnin při ruce.

Fazole namočím, nejlépe na několik hodin. Několikrát properu, vařím vždy v čisté vodě. Přidám kousek řasy, občas i trochu saturejky. Zhruba 10 minut před koncem varu osolím.

Polévka

  • na oleji orestuji kousky mrkve - 1 velkou nebo i 2 střední, přidám celé vločky, zhruba 2 hrsti, sůl, trochu vody a dusím. Přidám uvařené fazole - 2-3 hrsti, doleji vodu, vařím. Před koncem varu přidám majoránku. 

Nádivka

  • vařené fazole, pokrájená a spařená nať z ředkviček ( asi ze 2 svazků ), 1 vejce, strouhaná mrkev, celozrnná mouka, provensálské koření, olej. Promíchám, dám v nízké vrstvě na vymazaný a ovesnými vločkami vysypaný plech. Peču při 180´C.

Salát

  • vařené fazole, strouhaný křen, sůl, jogurt, případně trochu majonézy