Jdi na obsah Jdi na menu
 

Hlavní jídlo


Těstoviny se zelím

  • na oleji orestuji cibuli, kmín, nakrájené hlávkové zelí. Podliji trochou vody, osolím, dusím. Vařené těstoviny promíchám se zelím. Již takto je to vynikající. Občas přidám uzené tofu, nebo vyškvařený špek s cibulí, případně okyselím umeoctem.

  Kuskus se zelím  

  • na oleji osmahnu cibulku, sůl a drcený kmín. Přidám čerstvé nkrájené zelí, orestuji a dusím s trochou vody do měkka. Kuskus ( nejlépe celozrnný ) zaliji vařící vodou , osolím a nechám pod pokličkou nabýt. Poté smíchám dohromady, podávám s uzeným tofu a picles.     

 Těstoviny s rajčaty  

  • na olivovém oleji orestuji cibuli, přidám nakrájená sušená rajčata v oleji (nebo sušená namočená), rajčata na malé měsíčky. Restuji do měkka. Promíchám s uvařenými těstovinami (možno i s celozrnnými či jinými...), čerstvou bazalkou a strouhaným parmezánem.

   Cukety s krupkami  

  • uvařím s řasou a solí předem namočené krupky, které podávám jako přílohu - na talíři polité omáčkou shoyu a posypané bazalkou. Cukety nakrájím na kolečka ( větší na půlkolečka ), osolím, obalím v celozrnné mouce, protahnu řidším těstíčkem ( vejce, voda, celozrnná mouka, sůl, česnek ) a smažím na troše sezamového oleje. Těstíčko je možné chuťově obměňovat - přidat kari, kurkumu, bylinky....

   Dýně s kaší  

  • dýni hokaido nakrájím na kostičky i s kůrou, na troše sezamového oleje orestuji, osolím a chvíli podusím. Uvařené krupky smíchám s rozšťouchanými bramborami na kaši. Navrch pokrájím smažený tempeh. Dobré je přidat na talíř něco kyselého - kys. zelí, okurku, picles.

 
Dýňová omáčka s rýží  

  • na oleji orestuji cibuli ( nemusí být ), mrkev na kolečka, dýni na kostičky, osolím a dusím s trochou vody. Omáčku buď rozmixuji, nebo zahustím ječnou moukou a dýni s mrkví jen rozšťouchám.Podávám s rýží, ale lze i s celozrnnými těstovinami, jáhlovým nebo polentovým knedlíkem.  

  Těstovinový salát s rybou  

  • uvařené těstoviny smíchám s olivami, uvařenou a nakrájenou mrkví, cibulí, nastrouhanými kyselými okurkami, solí. Přidám buď trochu oleje, nebo jogurt, případně majonézu s jogurtem, či sojanézu. Filety ryby nasolím, okmínuji a na troše sezamového oleje opeču.

   Čočka s noky  

  • na noky použiji uvařené jáhly, vejce, celozrnnou a pohankovou mouku. Vejce lze vynechat a jáhly prodělat s větším množstvím pohankové mouky. Udělám malé válečky a povařím chvíli v osolené vodě. Podávám spolu s kyselou okurkou nebo picles k vařené čočce. Čočku lze ochutit umeoctem, nebo smíchat s trochou osmahnutého kari s koriandrem nebo osmahnutou paprikou. 

  Smažený lilek  

  • lilek nakrájím na plátky ( možno i neoloupaný ), osolím, pokladu uzeným sýrem, přitlačím druhý plátek lilku. Obalím v trojobalu a smažím. Podávám s brambory, těstovinovým salátem, krupkami...atd. Lze ho vzít s chlebem s sebou na cesty do krabičky. 

Krupky s čočkou

  • na oleji orestuji cibulku, cuketu na kostičky, rajčata na dílky, pokrájenou mrkvovou nať. Dusím s trochou vody, osolím, přidám vařenou čočku. Podávám s vařenými krupkami nebo s rýží.

Rychlé rizoto

  • na oleji orestuji 1 celý pórek, 2 na kostičky pokrájená rajčata, lžičku kari koření, trochu soli. Přidám uvařenou rýži, prohřeji. Navrch lze posypat sýrem nebo nastrouhaným tofu. Podávám se zeleninovým salátem. Pokud mám jen zbytek rýže, dávám např. rýži s těstovinami.  

Indická čočka

  • Na pánvi na oleji orestuji cibuli spolu se solí a kořením - kari, drcený římský kmín a koriandr, přidám cuketu pokrájenou na kousky a rajčata na dílky. Restuji do poloměka. Ke konci vmíchám vařenou zelenou nebo černou čočku. Podávám s těstovinami nebo noky.  

 Žlutý hrnec

  • na oleji orestuji cibuli, mrkev na kostičky, květák na malé růžičky, spolu se solí, drceným kmínem, thajským kari. Přidám hrst ovesných vloček, podliji vodou a přisypu kukuřičné těstoviny. Vše dohromady dusím pod pokličkou. Přidávám vodu dle potřeby, aby těstoviny změkly, ale zároveň ji nesmí být moc, aby v závěru omáčka nebyla řídká.  

Oranžový hrnec

    • na oleji orestuji cibuli, mrkev a kedlubnu na kostičky, květák na malé růžičky, spolu se solí, kari, kurkumou, případně i thajským kari. Přidám hrst rýžové mouky, podliji vodou a dusím. Udělám knedlíčky ( vejce, ječná mouka, polohrubá mouka, olej, bylinky - celerová nať, petržel, oregano, sůl ), přidám je do hrnce a zavařím asi 5 minut.   

 Zelený hrnec

  • na oleji orestuji cibuli a na kousky pokrájenou cuketu. Osolím, přidám drcený kmín a drcený římský kmín v poměrně velkém množství ( asi 1 lžíce), trochu kari, česnek na plátky. Přidám uvařenou drobnozrnnou zelenou čočku ( nebo směs ), zapráším rýžovou moukou, podliji trochou vody a dusím. Udělám knedlíčky ( vejce, česnek, sůl, bylinky a natě, špaldová mouka, mouka z dýňových semen) a zavařím asi 5 minut.

 Květákový hrnec

  • na oleji orestuji cibuli spolu s drceným kmínem, solí, růžičkami květáku. Podliji trochou vody a dusím. Přidám čerstvý hrášek, zapráším rýžovou moukou, podliji a ještě dusím. Před koncem přidám knedlíčky (uvařená červená čočka, vejce, celerová nať, muškátový květ, lžíce oleje, špaldová a ječná mouka ), vařím ještě asi 5 minut. 

Nádivka se zeleninovou kaší

  • Kaše -dám do hrnce vařit brambory ( asi půl kila), 2 mrkve na kousky , 1nakrájený  stonek řapíkatého celeru, osolím. Po uvaření nechám v hrnci trochu vody, ponorným mixérem rozmixuji na hladkou kaši spolu s kouskem másla. Kaše je nádherně oranžová a velmi chutná.
  • Nádivka - nakrájím 2 rajčata, 1 papriku, 1 střední cuketu nastrouhám nahrubo. Přidám česnek, sůl, 1 vejce, mouku z dýňových semen, trochu pohankové a ječné mouky, nakrájené černé olivy, prášek do pečiva, pár lžic oleje. Dám hmotu do vymazaného pekáčku, peču asi 40 minut na 170 ´C.

Kari čočka

  • na oleji orestuji cibuli, pár pokrájených žlutých fazolových lusků, 2 pokrájená rajčata, kari, koriandr a sůl. Přiliji vodu, dusím. Přidám červenou čočku, povařím. Podávám spolu s těstovinami nebo rýží.

Mexický hrnec

  • na oleji orestuji cibuli a česnek, přidám na kolečka nakrájenou 1 zelenou papriku a 1 silně pálivou papriku ( nebo chilli papričku ), na kostičky nakrájené brambory ( nemusí být ), dýni hokaido, 2-3 rajčata, 1 menší cuketu, osolím, lehce podliji a dusím pod pokličkou do měkka. Přidám bílé velké fazole ve slaném nálevu nebo vařené, zamíchám a prohřeji. Pokud vynechám brambory, podávám k tomuto jídlu např. zeleninové mufiny, placky apod. 

Jáhlová kaše s mrkví

  • jáhly properu, namočím do vody a asi za 2 hodiny vařím se řasou a solí. Průběžně přidávám vodu, až se jáhly rozvaří. Před podáváním přidám medvědí česnek a promíchám. Na oleji orestuji cibuli, mrkev nakrájenou na kolečka, dýni na kousky. Osolím a dusím do měkka. Před koncem přidám do směsi nakrájený tempeh.

Jáhlová kaše ( jáhly) s dýní a cuketou

  • na oleji orestuji cibuli, dýni na kousky, oloupanou cuketu nakrájenou na větší kousky, osolím a dusím. Před koncem přidám utřený česnek. Někdy přidám česnekové tofu na plátky. Podávám s vařenými jáhlami nebo jáhlovou kaší. 

Míchaná zelenina

  • na oleji orestuji brambory na malé kostičky, papriky na proužky, cuketu na větší kostičky spolu se solí, římským kmínem, kořením adžvan. Podliji vodou, dusím do měkka. Podávám s polentovým knedlíkem, těstovinami, rýží.