Jdi na obsah Jdi na menu
 

Sladkosti

Kokosové koule z jáhel 

  • střední miska vařených jahel, 1 lžíce krému z loupaných mandlí, 2 lžíce karobové pomazánky ( nejlépe slazené sladem ). Promíchám, udělám koule a obalím v kokosu. Dám na chvíli do lednice.

Jáhly dobře properu, vařím na mírném plameni se špetkou soli a kouskem řasy.   

Jahodový pekáček

  • 3 vejce, asi 5 lžic třtinového cukru, celozrnná mouka polohrubá, 4 lžíce oleje, prášek do pečiva. Žloutky vyšleháme s cukrem, trochou horké vody a poté s olejem, přidáme prášek do pečiva a mouku - aby těsto bylo polotuhé, lehce vmícháme sníh z bílků. Dáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, poklademe půlkami jahod. Pečeme asi 25 min při 180´C.  

  Extračokoládový moučník

  • 1 najemno nastrouhaná mrkev, zhruba 2dcl mléka, 4 lžíce kakaa, 5 lžic třtinového cukru, 5 lžic oleje, mouka ječná a celozrnná, hrst jemných ovesných vloček - tak, aby těsto bylo polotuhé, prášek do pečiva. Vše smíchám, přidám nalámanou čokoládu ( nejlépe hořká bez cukru se sladem ). Dám do dortové formy vymazané a vysypané kokosem. Peču asi 25 minut při 160-170´C. Poměr si přizpůsobte dle vaší chutě - já mám ráda méně sladký, ale hodně kakaový.

  Banánovo - jahodový koláč

  • 1 vejce, asi 2 dcl mléka, 3 lžíce jogurtu, 1 malá najemno nastrouhaná mrkev, 4 - 5 lžic třtionového cukru, prášek do pečiva, olej - asi 3 lžíce, ječná a celozrnná mouka - na polotuhé těsto. Vše smíchám, dám do vymazané a vločkami vysypané dortové formy. Pokladu střídavě nakrájenými banány a jahodami. Peču při 160´C asi 30 minut. 

  Biskupský chlebíček

  • 1 vejce, zhruba 2 dcl mléka, 3 lžíce jogurtu, 5 lžic třtinového cukru, nastrouhaná citronová kůra, citronová šťáva z jednoho citronu,12 lžic celozrnné mouky ( namíchat hrubou a hladkou), prášek do pečiva, lněný olej- asi 3 lžíce. Smíchám, do těsta přidám zhruba hrst nasekaných sušených brusinek ( možno rozinky, sušený ibišek...). Dám do vymazané formy na chlebíček a peču asi 35 minut na 160´C.

  Mufiny

  • s tvarohem  - 1 vejce, nastrouhaná 1 mrkev, 2 dcl mléka, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce mandlového krému (nebo mandlového oleje), prášek do pečiva, celozrnná mouka hrubá a hladká - celkem asi 12 lžic, nastrouhaná citronová kůra z půlky citronu. Promíchám, do vymazané formy na mufiny dám trochu těsta, na to půl lžíce tvarohu s cukrem a překryji zase těstem. Peču asi 30 minut při 160´C.
  • hruškové  - 1 vejce, nastrouhané velmi sladké hrušky- zhruba 3, malý bílý jogurt, celozrnná mouka- zhruba 3 kelímky od jogurtu, půl kelímku oleje, prášek do pečiva,  nemletý mák- asi 2 lžíce, dosladit třtinovým cukrem. Promíchám, do vymazané a vysypané formy na mufiny dám trochu těsta, nakrájenou hrušku, na to zase dám část těsta. Peču na 170´C asi 25 minut.

obměna : 

 - bez máku, pouze s hruškami     

-  místo hrušek dávám jablka       

- místo máku nastrouhané ořechy

  • zimní - jablko jemně strouhané, 1 vejce,půl šálku oleje,1 šálek třtinového cukru, brusinky sušené, zázvor kandovaný přírodní na kousky nakrájený, prášek do pečiva, rumové aroma, 3 šálky mouky ječné a celozrnné, šálek vody ( nebo mléka). Do vymazaných a vysypaných formiček na mufiny dám trochu těsta, položím sušenou švestku a zase dám těsto.

  • kokosové - 1vejce, trocha mléka, citr. kůra, skořice, pohanková krupice, ječná mouka, polohrubá mouka, třtinový cukr, prášek do pečiva, strouhaná 1 mrkev, kokos. Vše promíchám v polotuhé těsto. Dám do vymazaných a kokosem vysypaných forem na mufiny. Udělám důlek, do něj dám lžičku brusinek, nebo džemu....Peču asi 25 minut při 160´C. Lze místo kokosu přidat strouhané vlašské či lískové ořechy.

  • s banány -  nastrouhaná mrkev, 1 vejce, domácí kefír, třtinový cukr, slunečnicový olej, ječná mouka, celozrnná mouka, prášek do pečiva, kakao. Smíchám, těsto do necelé poloviny naplním do vymazaných a kokosem vysypaných forem na mufiny. Proložím nakrájenými banány ( ještě chutnější verze je dát lžíci rozmačkaného banánu s tvarohem ), na to dám další část těsta. Peču při 160´C asi 30 minut. 

  • jablečné - 1- 2 dcl kefíru, 4 lžíce třtinového cukru, 1 nastrouhané jablko, 1 jablko nakrájené na malé kousky, 2 lžíce oleje, 1 lžička skořice, 1 vejce,  hrst jemných ovesných vloček, špaldová a ječná mouka, prášek do pečiva. Hustší těsto dám do vymazaných formiček na mufiny ( např.plech se 6 mufiny) a peču při 160´C asi 30 minut.

   Srnčí hřbet

  • nastrouhaná 1 mrkev, 1 vejce, třtinový cukr, domácí kefír, olej, kakao, čokoláda nakrájená na kostičky, celozrnná mouka, prášek do pečiva. Těsto má být polotuhé. Vše promíchám, půlku těsta dám do vymazané a vysypané formy, proložím půlkami piškotů, dám druhopu půlku těsta. Peču asi 25 minut při 160´C.

  Kefírová buchta s jahodami

  • domácí kefír, asi 3-4 dcl, malý bílý jogurt,1 vejce, 2 lžíce lněného oleje, 4 lžíce třtinového cukru, citronová kůra, mouka ječná a celozrnná hrubá - celkem asi 8 - 10 lžic, prášek do pečiva. Smíchám v polotuhé těsto, dám do vymazané skleněné formy a pokladu celými menšími jahodami těsně vedle sebe. Peču asi 35 minut při 160´C.

   Kakaová buchta

  • 4 lžíce kvalitního kakaa, 2 lžíce jogurtu, 2 dcl mléka, asi 8 lžic mouky- celozrnná hrubá a žitná, 2 hrsti ovesných vloček, 2 lžíce třtinového cukru, 1 vejce, 3 lžíce oleje, prášek do pečiva, malá sklenička domácího džemu ( já dávám třešňový ). Vše smíchám dohromady, dám do vymazané a vločkami vysypané koláčové formy, peču při 150´C asi 25 minut.  

Palačinky I

  • 1 vejce, voda (asi půl litru), ječná, celozrnná, žitná a případně pohanková mouka, špetka soli. Někdy přidávám třtinový cukr nebo lžíci medu. Rozmíchám, nechám mouku dobře nabobtnat. Těsto musí být spíše řídké. Liji na vymazanou pánev a peču tenké palačinky.  Sladím někdy i sirupem, případně ječným sladem.  

Obměna:  

  • do těsta přidám 2 lžíce kokosu
  • do těsta přidám 3 lžíce kakaa a více osladím  

Palačinky II

  • 1 vejce, voda, ječná mouka. Promíchám, nechám ustát. Někdy přidávám lžíci medu. Dělám slabé palačinky na menší vymazané pánvi. Mažu medem, posypu trochou skořice, přehnu. Je dobré dovnitř přidat i trochu tvrdého tvarohu ( z domácího kefíru)


  Kefírový koláč s ovocem

  • domácí kefír asi 4 dcl, 1 vejce, 6 lžic  mouky celozrnné a ječné, 4 lžíce třtinového cukru, lžička skořice, prášek do pečiva, 3 lžíce kvalitního oleje.Promíchám v polořídké těsto, dám do vymazané a vysypané formy, pokladu ovocem ( meruňky nebo jahody ), poliji tvarohem ( tvaroh, domácí kefí, cukr )a posypu drobenkou ( mouka, olej, cukr ). Peču asi 35-40 minut na 160Ć.

Obměna:

  • do poloviny těsta dám kakao a dám do formy. Pokladu dílkami meruněk a poliji druhou částí těsta bez kakaa.  

  Kefírová buchta dvojbarevná

  • domácí kefír asi 5 dcl, třtinový cukr a med, 1-2 vejce, 4 lžříce oleje, prášek do pečiva, sušené brusinky ( rozinky, třešně...), mouka polohrubá a ječná, půl sáčku rýžových burizonů. Polořídké těsto rozdělíme do 2 misek a do jedné přidáme kakao. Na vymazaný a vysypaný plech lžící kladu bílé poté i tmavé těsto. Buchta je tenká a nerovná, zajímavě se barevně prolíná.

  Cuketový kakaový moučník

  • najemno nastrouhaná cuketa- zhruba 3 hrnky, třtinový cukr, olej, mouka celozrnná a ječná, kakao, prášek do pečiva, vanilkový cukr. Vše smíchám, dám do vymazané formy a peču.

  Kefírová buchta kakaová

  • kefír - asi 3-4 dcl, třtinový cukr nebo med ( asi 3 lžíce), 1 vejce, 3 lžíce kvalitního kakaa, 3 lžíce kvalitního oleje, mouka graham hrubá a špaldová, bezfosfátový prášek do pečiva. Promíchám v polotuhé těsto, dám do menší vymazané a vločkami vysypané formy, peču na 160 ´C asi 35 minut. Buchta je dobrá když je vyšší, pak  je vláčná.

Jablečný pekáček

  • 1 vejce, asi 3 lžíce kvalitního oleje, třtinový cukr (nebo slad ), asi 3 dcl domácího kefíru, 2 lžičky skořice, hrst ovesných vloček, hladká špaldová mouka s grahamovou hrubou, prášek do pečiva. Smíchám v polotuhé těsto, polovinu naliji do vymazané a vysypané formy, pokladu nakrájeným jablkem na malé kousky ( 1-2), dám zbytek těsta. Navrch dám oslazený domácí tvaroh z kefíru a nastrouhané jablko. Peču 40-50 minut při 150 'C. Krájím na silnější plátky. Moučník je velmi kyprý.

Mandlový koláč I

  • zhruba 4 dcl kefíru, celozrnná mouka, 1 vejce, třtinový cukr, sušené brusinky ( předem namočené), kandovaná kůra z citronů a pomerančů, prášek do pečiva, kvalitní olej, lžička skořice. Promíchám těsto, dám do kulaté formy, peču asi 30 minut při 170 ´C. Vychladlý korpus potřu rozehřátou hořkou čokoládou a posypu hustě mandlovými lupínky.

Mandlový koláč II

  • stejné ingredience jako v předchozím receptu, jen vynechávám kandovanou kůru a do těsta přidám 2 hrsti drcených mandlových lupínků, 3 lžíce kakaa trochu nalámané čokolády, špetku mletého kardamonu. Ve formě posypu hustě dalšími mandlovými lupínky a peču.

Koláč malina- banán

  • kefír asi 4dl, 1 vejce, 5 lžic kvalitního oleje, 6 lžic třtinového cukru, prášek do pečiva, špaldová a ječná mouka. Do vymazané a vločkami nebo kokosem vysypané koláčové formy dám polovinu těsta, pokladu na kolečka rozkrájenými banány, lžící přidám zbytek těsta. Pokladu zmraženými malinami. Posypu drobenkou z třtinového cukru, oleje, mouky a mletých mandlí. Peču zhruba 40 minut při 170 ´C.

Koláč se švestkami 

  • kefír, najemno nastrouhaná mrkev, 2 lžíce celého ( nebo mletého ) máku, třtinový cukr, 1 vejce, olej, prášek do pečiva, celozrnná a ječná mouka. Polovinu těsta - dám do vymazané a vysypané formy, pokladu švestkami, lžící přidám druhou polovinu těsta. Peču při 170 ´C asi 40 minut. Lze švestky nakrájet a vmíchat do těsta. Konzistence i chuť koláče je poté jiná.    

Koláč s borůvkami

  • kefír, olej, třtinový cukr, 1 vejce, celozrnná mouka, prášek do pečiva, 3 lžíce kokosu. Vše smíchám v těsto, dám do vymazané a kokosem vysypané formy. Varianty - polovina těsta- borůvky - polovina těsta, nebo borůvky vmíchat do těsta, případně všechno těsto - borůvky - drobenka ( třtinový cukr, mouka, olej, kokos ). Peču asi 40 minut při 170 ´C. 

Mrkvový koláč

  • 2dcl kefíru,1 velká nastrouhaná mrkev, 5 lžic třtinového cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, grahamová mouka, pohanková mouka, 2 hrsti jemných ovesných vloček, 3 lžíce oleje, 1 lžíce mleté skořice. Do těsta vmíchám kousky perníků, piškotů, apod....Peču při 160´C zhruba 35 minut.

Švestkový koláč s mákem

  • 1 vejce, 2-3 dcl kefíru, 4 lžíce třtinového cukru, mouky - špaldová, grahamová, běžná polohrubá, 3 lžíce oleje, 3 lžíce nemletého máku, hrst jemných ovesných vloček, prášek do pečiva, lžíce skořice. Vymažu menší pekáček, vysypu ovesnými vločkami a dám do něj těsto. Pokladu švestkami, posypu drobenkou ( třtinový cukr, polohrubá mouka, olej, skořice ), peču asi 35 min při 170´C. 

Jahodovo meruňkový koláč

  • 1 vejce, 3 dcl kefíru, 5 lžic třtinového cukru, nastrouhaná citronová kůra, 3 lžíce oleje, špaldová a celozrnná mouka, prášek do pečiva. Do vyšší formy dám vrstvu těsta, pokladu jahodami, opět dám těsto, na něj pokrájené meruňky. Pokapu kefírem a posypu drobenkou (celozrnná mouka, olej, třtinový cukr). Peču asi 45 minut při 150´C.

Mrkvovo - meruňkové mufiny

  • 1 vejce, 5 lžic třtinového cukru, 2 dcl kefíru, 4 lžíce oleje, 1 najemno nastrouhaná mrkev, celozrnná a ječná mouka, citrónová kůra, prášek do pečiva. Do vymazaných a moukou vysypaných mufinů dám těsto zhruba do 3/4, nahoru pokladu dvěma půlkama meruněk. Peču na 160´C asi 35-40 minut.

Kávový koláč s blumami   

  • 1 vejce, 5 lžic třtinového cukru, 2 dcl kefíru, 1- 2 lžíce rozpustné obilné kávy Caro, 4 lžíce oleje, prášek do pečiva, špaldová a celozrnná mouka, lžička skořice. Těsto dám do vymazané a vysypané formy, pokladu žlutými blumami, posypu drobenkou ( olej, špaldová mouka, třtinováý cukr ). Peču asi 35 minut při 160´C.

Banánové lívance

  • 3 dcl kefíru, 2 vejce, 2 nastrouhané banány, 3 lžíce třtinového cukru, trocha skořice, prášek do pečiva, mouka celozrnná a ječná. Z hustšího těsta peču lívance na troše oleje.

 

Švestkový koláč s jablky

  • 1 vejce, 3 dcl kefíru, 5 lžic třtinového cukru, 5 lžic oleje, 1 větší jablko nakrájené na malé kousky, ječná a celozrnná pšeničná mouka, prášek do pečiva. Hustší těsto promíchám, dám do vysypané formy, pokladu půlenými švestkami ( někdy přidám i nahrubo nastrouhaná jablka), posypu drobenkou ( olej, třtinový cukr, celozrnná mouka, skořice). Peču zhruba 35-40 minut při 170´C.

Špaldový koláč s jablky a tvarohem

  • smíchám ve středně husté těsto 1 vejce, kefír, špaldovou mouku hrubou a jemnou, prášek do pečiva, třtinový cukr. Do poloviny těsta přidám 2 menší oloupaná jablka pokrájená na malé kousky. Smíchám, Dám do vymazané formy, Na tuto vrstvu dám domácí tvaroh z kefíru rozmíchaný s citronovou kůrou a třtinovým  cukrem. Na tuto vrstvu dám 2 polovinu těsta, posypu vlašskými ořechy. Peču při 160´C asi 40 minut.

Banánovotvarohový zmrzlinový pohár

  • banán dám přes noc zmrznout do mrazáku. Rozmixuji s tvarohem, přisladím datlovým sirupem. Rychle podávám...