Jdi na obsah Jdi na menu
 

VEGAN recepty

Do této rubriky již nezařazuji uveřejněné recepty, které jsou také v souladu s veganstvím. tahle rubrika vzniká v době, kdy se stravuji pouze vegansky a tak také vařím a experimentuji.

Plněná cuketa 

velkou oloupanou cuketu nařežu na špalíčky, vydlabu ( nebo malou na půlky a tzv. lodičky ), osolím a potřu česnekem. Naplním náplní:

základ - vydlabané vnitřky nastrouhám, osolím, přidám trochu česneku, olivový olej, cizrnovou a pohankovou mouku - do konzistence těsta. Jako obměny možno přidat : pórek najemno nakrájený, orestované žampiony, kari koření, uzené tofu....

Dám do pekáčku, podliji vodou, přidám pokrájená rajčata, sůl, olej a rozmarýnové větvičky ( ty dělají neuvěřitelnou chuť). Přiklopené peču asi 30 min., odkryté ještě 10 minut.

K tomu rýže ( miluji jasmínovou ), nebo polentový knedlík ( chutná jako bramborový ).

Zeleninové chody 

na sezamovém oleji orestuji pokrájenou půlku celeru, 1 červenou řepu, kus dýně hokaido, lehce podliji vodou,osolím a dusím. Přidám pokrájené zelené lusky, tofu. Podávám s rýží. 

Zelenina v těstíčku 

těstíčko: voda, sůl, cizrnová mouka, trochu pohankové mouky - rozmíchat do středně husté hmoty. Možno přidat na obměnu česnek, kari.....Já mám nejraději základní.

zelenina. slabounké plátky dýně, silnější plátky cukety, na plátky pokrájené žampiony, na kolečka pokrájený pórek, silnější plátky rajčat - osolit, namáčet v těstíčku, smažit na oleji.

V tomto těstíčku je také výborné tofu, uzené tofu, slabé plátky smaženého tempehu.

Vyzkoušela jsem také tofu placičky - do těstíčka přidat nastrouhané tofu ( příp. dochutit ) a smažit malé placičky.

Dobré jsou cibulové placičky -  těsto smíchat s dost velkým množstvím cibule nakrájené na slabá půlkolečka nebo kolečka.

Pomazánky

  • na oleji orestovaný celer, cuketa, cibule, tempeh natural chvilku podusit. Nechat vychladnout, rozmixovat se lžící hořčice, případně chili pasty. Skvělé na žitný kváskový krajíček chleba. 

Pomazánky z tofu

  • nastrouhané tofu uzené, nastrouhaná mrkev najemno, sůl, trochu česneku, sójová smetana
  • nastrouhané tofu natural, cibule najemno, tofunéza ( rozmixované bílé tofu se solí, vodou a olejem, trocha kurkumy )
  • nastrouhané uzené tofu zalité tofunézou s adžikou ( pálivou zel. omáčkou ), nebo s hořčicí
  • nastrouhané uzené tofu, česnek, na kousky pokrájená rajčata, trocha hořčice, sůl, tahini pasta 
  • ,,vaječná" - nastrouhané bílé tofu promíchané s tofunézou   (rozmixované bílé tofu, trocha vody, sůl, trocha kurkumy, lžíce plnotučné hořčice, olej ) 
  • tofu marinované, česnek v chilli, sůl, olivový olej, trocha horké vody, hořčice. Mixérem vyšlehám do pěny - díky horké vodě
  • bílé tofu nastrouhané najemno, najemno nastrouhaná mrkev, česnek, tofunéza, sůl

  Karbanátky

vařená rýže, sůl, jemně pokrájený pórek, cizrnová mouka rozmíchaná s vodou, rozemleté ovesné vločky, trocha pohankové mouky. Tvořím malé karbanátky, obalím ve strouhance, smažím na oleji.

Cizrnovou moukou ve vodě nahrazuji vejce.

Cuketové srdce

Formu vymažu olejem, vysypu jemnými vločkami a skládám vrstvy : na slabá kolečka pokrájená a posolená cuketu, náplň ( nastrouhaná mrkev, nastrouhaný tempeh natural, česnek, pohanková a cizrnová mouka, sůl, trocha oleje) , pokrájený pórek, a opět na kolečka pokrájenou a osolenou cuketu. Dám péci na 200´C asi 30 minut. Poté na povrch rozetřu ještě jemné vločky osolené a smíchané se sójovou smetanou.  Peču ještě 15 minut. Na povrchu vznikne nádherná krustička. 

Zelenina v rýžovém papíru

Nakrájím rajče, žampion a cibuli na malé a slabé kousky, osolím, přidám trochu cizrnové a pohankové mouky. Je možno dochutit i česnekem, kari, paprikou.... Rýžový papír namokřím, doprostřed dám slabší vrstvu těstíčka a zabalím jako psaníčko. Smažím v rozpáleném oleji.

Pizza

Těsto: špaldová mouka, ječná mouka, cizrnová mouka v poměru 3:2:1, olej rýžový nebo olivový, sůl, voda, nastrouhaná mrkev najemno. Zpracuji  těsto, vyválím na plechu.

  • pomažu česnekovou tofunézou,, pokladu osolenou cuketou pokrájenou na tenká kolečka, posypu uzeným tofu, pokrájeným pórkem a bílým tofu. Peču na 180 ´C asi 40 minut.  

Burgery

  • červenou řepu a mrkev ( drť  co zbyde ze smoothovače  při výrobě limonády) přidám k cibulce spolu s kari, majoránkou a solí. Chvilku restuji. Přidám do horké hmoty hrst jemných vloček, trochu cizrnové mouky, případně i trochu ječné mouky.  

Když hmota vychladne, dělám malé karbanátky , obaluji v drcených vločkách a smažím na oleji. Na housku dám lžičku tofunézy s česnekem a karbanátky. Přidám ještě pórek a čerstvé oregano.

Na housku mimo tofunézy lze dát i hořčici, rajče, nebo list salátu ...

Sladké mandlovo - meruňkové koule

Mandlová drť ( zbytek mandlí po výrobě mandlového mléka), sušené švestky spařené horkou vodou, datlový sirup. Rozmixuji, přidám trochu kokosu, udělám koule a obalím v kokosu.

Tofu salát s okurkou

Marinované tofu nakrájím na malé kostičky, salátovou okurku také, přidám pokrájenou mladou cibulku. Zaliji tofunézou ( rozmixované tofu bílé, trocha horké vody, sůl, česnek, rýžový olej ).